Białko jest podstawą budowania naszych mięśni i nie bez powodu. Stanowi ono ich budulec i znaczną część. Z tego te względu tak bardzo ważne jest to, aby dostarczyć odpowiednią ilość białka w diecie. Zalecenia mówią o 2 g/kg masy ciała, a dostarczyć je warto z następujących źródeł: - mięsa (drób, wieprzowina, cielęcina, wołowina, dziczyzna), - ryby [...]
[...] (dla smaków: truskawkowy, truskawka-kiwi, wiśnia, wiśnia-banan), E 150c (dla smaków: toffi, czekoladowy, ice coffe, kawowy, cappuccino, orzech laskowy). * Izomaltuloza jest źródłem glukozy i fruktozy. Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Wartość odżywcza w 100g Wartość [...]
[...] białka zaprojektowana specjalnie z myślą o kobietach ceniących sobie najwyższej jakości produkty białkowe, pyszny smak oraz skuteczne działanie. GOOD MORNING LADY AM. SHAKE jest najlepszym partnerem w walce o wymarzoną figurę! Odżywia najbardziej aktywne metabolicznie tkanki zapewniając profesjonalne wsparcie dla trenującego organizmu. Co [...]
po treningu białko i aminokwasy? po co bierzesz aminokwasy których główną zaletą jest to że nie wymagają długiego trawienia i szybko się przyswajają, skoro zwalniasz ich wchłanianie odżywką białkową(która moim zdaniem jest lipna po treningu, jeżleli mówimy o zwykłym wpc). kreatyne aminokwasy i carbo po treningu 30minut później można wypić białko. [...]
[...] sa bialka szybkowchlanialne, charakteryzuja sie one bardzo dobra biodostepnoscia i szybkim wchlanianiem przez organizm.Najlepszymi porami przyjmowania tego typu bialek jest pora przedtreningowa,potreningowa i wczesnie rano,zaraz po przebudzeniu Oczywiscie sa to tylko pory sugerowane i wedlug mnie najlepsze,co nie znaczy ze inne pory sa [...]
Często się też szłyszy o propozycji łączenia WPC + bialko sojowe na sen? Czy w swietle tych faktow (czyli ze soja ma pelny sklad aminokwasow, i jest swietnym wolnowchlaniajacym sie bialkiem) ma to sens czy lepiej samo białko sojowe. A jeśli łączyć to dlaczego ? Bo albo to mi uchodzi albo nie rozumiem :D 1. prawie kazde zrodlo bialka ma pelny [...]
Chodzi o to, że np. każdy hydrolizat białka jest po części bardziej szkodliwy bo wchłania się od razu. Co za tym idzie nerki muszą pracować szybciej i są tym samym poddawane dużym obciążenią. To wszystko. Nawet jak spojrzymy na to z fizjologicznego punktu widzenia, to sami stwierdzimy, że hydrolizą powinien zajmować się sam nasz organizm i nie [...]
Siema Kwachu :) Pozwolicie ze wtrace bo obecnie sam zaglebialem sie co do tej tematyki. Co do rozdzielania weglowodanow i bialek to jest to bardzo stara teoria ktora sprawdza sie przy osobach z chorobami ukladu pokarmowego. Osoby zdrowe nie powinny rozdzielac skladnikow odzywczych. Bardzo ladnie opisal to Delavier w swojej nowej ksiazce a takze [...]
[...] znalazłem już w internecie :D 3) czy uważasz że branie bcaa podczas treningu np. pomiedzy cwiczeniami daje lepszy rezultat w zatrzymaniu rozpadu?? 4)tu sie pogupiłem: jaka jest róznica miedzi antykatabolikami a anabolikami mowa o aminokwasach... oczywiscie wiadomo ze jedne zatrzymuja rozpad a drugie powoduja nadbudowe ale chodzi o to jakie [...]
[...] to coś w sobie. A zdecydowałem się na taką moją ulubioną trójkę :-)) 1) Ultra Amino 5100 /SFD/Images/2015/11/2/d21f06cc0db549e4b72515b4e3373b93.jpg Wybór tego suplementu nie jest przypadkowy. To mój absolutny GURU. Jest to idealna kompozycja aminokwasów egzogennych i endogennych w postaci hydrolizatu i izolatu białek serwatkowych. Dzięki formie [...]
Probiotyki to szeroko pojęcie znaczenie, trzeba umieć dostosować odpowiednie szczepy do danego przypadku - to nie jest tak, że idziesz - kupujesz probiotyk i jest skuteczny. Enzymy przy takiej ilości kalorii są zbędne, chyba, że chcesz dorzucić enzymy zawierające właśnie lipazę trawiącą tłuszcze. Wg mnie ta dieta jest średnia, nie wiem co robi ten [...]
[...] zwierzęcego) pod względem składu aminokwasów. Ponadto trzeba zaznaczyć istotny fakt, że jajka JAKO JEDYNE posiadają wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm nie jest w stanie sobie sam wytworzyć. Jadajmy jajka z żółtkami, wyrzucając je tracimy mnóstwo wartości odżywczych w tym witamin i minerałów. Na ich bazie można zrobić właściwie [...]
Odżywianie w fazie odblokowania Wraz ze spadkiem poziomu hormonów androgennych (przestajemy je dostarczać z zewnątrz, a nasza „produkcja” endogenna nie jest jeszcze uruchomiona), zdecydowanie spada nam synteza białek ustrojowych (zarówno mięśniowych, jak i regulatorowych, enzymatycznych i innych). Spada tez synteza ATP [...]
Białko w odpowiedniej ilości, zdecydowanie jest podstawą w przypadku kształtowania sylwetki. Odgrywa ono również istotną rolę w zasadzie w każdej dyscyplinie sporu, bez względu na cel. Z tego też względu warto zwrócić uwagę nie tylko na ilości jego w naszej diecie, ale również jakości spożywanych źródeł i to kiedy je dostarczymy. Warto patrzeć na [...]
Białko serwatkowe – jest produktem specjalnego przeznaczenia żywieniowego, dedykowanym np. sportowcom. Pierwszym etapem produkcji białka serwatkowego jest odzyskanie pozostałości zawartych w serwatce białkowej. „Krajowi producenci oferują obecnie dwa podstawowe rodzaje odwodnionej (minimum 95% suchej masy) serwatki typu słodkiego, zawierającej [...]
[...] trening dopasowany do parametrów i potrzeb trenującego, regeneracja oraz suplementacja. Zwykle w okresie masowym nasze zapotrzebowania na białko znacząco rośnie a nie zawsze jesteśmy w stanie przyjąć taką ilość z pożywienia. Najbardziej wartościowym źródłem jest wszystko to co naturalne, czyli dobrej jakości mięso, ryby, jaja jednak w przypadku [...]
[...] i SPI(w mixie z wpc) Różnica między nimi, WPC wchłania się stosunkowo szybko, ma trochę tłuszczu i węglowodanów, co także nieco spowalnia jego wchłanianie a to oznacza że jest nieco bardziej uniwersalne niż wpi czy wph(choć przy tych jeśli dodamy tłuszcze czy błonnik z jedzenia to tez spowolnimy wchłanianie). Mimo to jest to dość szybko [...]
[...] ćwiczeniach siłowych jednak przy hipertroficznych troszkę jakby się zatkało. Być może trochę zbyt optymistycznie podszedłem do swoich możliwości treningowych. Ale ogólnie jestem bardzo zadowolony. 4 tygodnie testu, niecałe 4kg na plus w przyzwoitej jakości oznacza, że suplementy, dieta i trening zdały egzamin. Opis testowanych suplementów: [...]
[...] nisko nie miał. Nawiasem po co Ci te carbo? to cukier zwykły. Białko raz że w 15-20min nie zdązy się strawić, chyba ze hydrolizat izolatu, jednak wiekszość hydrolizatów jest poddane hydrolizie w 8-10% więc dałbym spokój. Poza tym mając niski poziom cukru, trening = spory wysiłek wiec go obniża go jeszcze bardziej. Organizm wtedy priorytetowo [...]
[...] pleców, inni nogi, znam osoby co są suche a stopy im puchną - ale tu juz mogą byc problemy z cukrem. Wielu ma predyspozycje na brzuch w tym ja. Emil włąsnie ma tak ze cały jest spuchniety a na brzuchu krata :-P Poisonbolt. Ja Ci nie pomogę, bo nie ćwicze z Toba i nie wezmę za Ciebie odpowiedzialności. Sam fakt że się jej nabawiłeś świadczy albo [...]